Hoito-ohjeet

Hoito-ohjeet villavaatteille, sekä luonnonväriaineilla värjätyistä langoista tehdyille tuotteille

Pesu ja huolto

Paras huolto ja puhdistus villasta valmistetuille tuotteille on tuuletus ulkoilmassa. Villa ns. puhdistaa itse itsensä, joten tuuletus riittää esim. tuoksujen neutralointiin. Lisäksi kevyt puistelu ja tuuletus tekevät neuleesta kuin neuleesta aina raikkaamman näköisen, koska ylimääräinen pöly poistuu ja villakuitu ryhdistyy.

Pienet tahrat voidaan puhdistaa paikallisesti villalle ja silkille tarkoitetulla pesuaineella tai esim. sappisaippualla. Puhdista tahra heti tuoreeltaan kostuttamalla ensin tahrakohtaa viileällä vedellä ja painele sen jälkeen tahraa mietoon pesuaineliuokseen kostutetulla sienellä tai pyyhkeellä. Älä hankaa tai väännä, vaan painele hellävaraisesti, jotta pinta ei hankaannu. Huuhdo tahrakohta vielä viileällä vedellä hellävaraisesti. Älä jätä tuotetta kuivumaan vettä valuvana, vaan kuivaa tuote heti ylimääräisestä vedestä käärimällä märkä kohta tumman froteepyyhkeen sisään.

Jos on tarvetta pestä koko tuote, pese tuote nopeasti käsin viileässä vedessä villalle ja silkille tarkoitetulla pesuaineella (vesi saattaa hieman värjääntyä, mutta älä säikähdä, sillä kun noudattaa ohjeita, eivät värit ala sekoittumaan). Älä väännä tai hankaa tuotetta, vaan puristele hellävaraisesti. Älä jätä likoamaan, vaan huuhtele nopeasti viileällä vedellä. Puristele varovasti ylimääräinen vesi pois ja rullaa heti tumman froteepyyhkeen sisään. Tuote on jo melko kuivan tuntuinen, eikä valuta vettä, jolloin mahdollinen irtoväri ei jää valumaan ja värjäämään.

Oikaise ja muotoile tuote oikeaan muotoonsa, sekä kuivaa tuote tasona, esim. kuivaustelineen päälle laitetun pyyhkeen päällä.

Kuivuneen tuotteen voit kevyesti höyryttää höyrysilitysraudalla, tai höyryttimellä, älä kuitenkaan paina ja litistä tuotetta, ettei villan kuohkeus kärsi. Käytä silitysraudassa aina villalle tarkoitettua lämpötilaa, yleensä maksimissaan kahta pistettä, mieluiten hieman sen alle, jos olet epävarma.

Kasvivärjätyt langat

EkoDesign Shopista löytyy myös kasvivärjättyjä lankoja, joita väriallergikkojenkin on turvallista käyttää. Käsin kasvivärjätyistä langoista saattaa vielä irrota hieman väriä, joten se kannattaa huomioida tuotteen pesun ja käytön yhteydessä. Kasviväreille on myös tyypillistä se, että ne ajan myötä hieman haalistuvat, samoin pitkäaikainen, voimakas suora auringonpaiste saattaa haalistaa, joten huomioi myös tuotteen säilytys.

Noudattamalla hoito- ja huolto-ohjeita saat kuitenkin nauttia ihanista, luonnollista ja turvallisista kasviväreillä värjätyistä langoista valmistetuista neuleista ja tuotteista pitkään. Hoito-ohjeet sopivat kaikille muillekin villasta valmistetuille tuotteille, tarkista kuitenkin ensin tuotteen omat, siihen kiinnitetyt hoito-ohjeet.

Jos valmistat esim. sukat voimakkaan värisistä kasvivärjätyistä langoista, älä mielellään käytä vaaleita sukkia villasukkien alla, sillä hankauksesta tai mahdollisesta kostumisesta voimakkaat värit saattavat päästää irtoväriä sukkiin. Samoin minkä tahansa langoista valmistetun voimakkaan värisen neuleen kanssa, jos neule kastuu, saattaa siitä irrota irtoväriä ja värjätä muita vaaleita vaatteita hankautuessaan, joten huomioithan tämän.

Kasvivärit ovat kauniita luonnon värejä, ne ovat turvallisia ja myrkyttömiä, sekä niitä on helppo yhdistellä keskenään. Myymälässä saat neuleiden ammattilaiselta myös lisävinkkejä ja neuvoja vaikkapa värien yhdistämiseen. Tervetuloa myymälään lankaostoksille!